Het Groene Bivak

In 2006 keken wat leden van de Surplus Radio Society (SRS) eens rond op het najaarskamp naar die mengeling van oude legertrucks en tenten en nieuwe campers, caravans en tenten en bedachten ze dat het voor ons, als liefhebbers van dump radioapparatuur die natuurlijk vooral uit het leger afkomstig is, wel leuk zou zijn om ook eens met alleen “groene auto’s en/of kampeermiddelen” bij elkaar te staan.

Zo gezegd, zo gedaan en we deden dat twee keer in oktober op de SRS huiscamping. Maar dat was toch niet ideaal en daarna hield het op voor 2 jaar. Totdat een van de leden het Zwarte Veldje in Nunspeet ontdekte, wat wel ideaal leek voor zo’n Bivak. En dus staan we daar sinds oktober 2010 twee keer per jaar in april en oktober.

Met (voornamelijk) groen spul (radio’s, auto’s en tenten), hoewel daar niet altijd strikt de hand aan gehouden wordt. Wat wel een ijzeren regel is: alleen voor donateurs (inmiddels verenigd in de Army Radio Club), en geen uniformen of wapens.

Op de foto staat de club van 2010, waarvan enkelen ons intussen helaas ontvallen zijn. Maar de overblijvers, af en toe aangevuld met nieuwelingen, houden stug vol.

Ik ben zelf een aantal keren met verschillende legertenten geweest, maar inmiddels kom ik met “50% groene” spullen: een Landrover Defender 110 (dat type is weliswaar door het leger gebruikt, maar mijn exemplaar komt er niet vandaan) en een Conqueror Comfort off-road trailer (gemaakt op hetzelfde onderstel wat de fabrikant oorspronkelijk aan het Zuid-Afrikaanse leger leverde en hij is legergroen en heeft wel de uistraling ervan).

En natuurlijk gaat er ook meestal minstens één leger zendontvanger mee (een SEM-35).