A13 Velddagen

De volgende velddagen zijn op 3 en 4 juni in Boxtel op mini camping Den Oorsprong. Je moet jezelf even rechtstreeks bij de camping aanmelden (https://www.denoorsprong.nl/). Als je bij je aanmelding vermeldt dat het om de velddagen van de afdeling Eindhoven gaat, zoeken ze een plaats bij de rest van ons clubje.

De camping is al jaren een vaste stek van Hans (PE1ECO als ik het goed onthouden heb) en die is razend enthousiast, mede omdat de eigenaren erg flexibel zijn en er van alles mogelijk is. We gaan het zien.

Op de dagen vooraf zijn er al Eindhoven leden (ik wil zelf op donderdag komen), dus je kunt overleggen over hoe het eruit ziet via de Eindhovense repeater PI3EHV, die we uiteraard bij hebben staan.

Velddagen

De International Amateur Radio Union (IARU) organiseert twee keer per jaar een zogenaamde velddagcontest. Dat is een wereldwijde wedstrijd met als bedoeling zoveel mogelijk verbindingen te maken met andere (velddag)stations. Het bijzondere hierbij is dat een velddagstation geen gebruik mag maken van voeding uit het lichtnet of vast opgestelde antennes. Je moet dus alles ter plaatse regelen met generatoren, accu’s, verplaatsbare masten, enz. en je mag niet eerder dan 48u voor de contest beginnen met bouwen.

In het eerste volle weekeinde van juni is er de CW-versie (alleen verbindingen in morse), in september de SSB-versie (spraakverbindingen in enkelzijband).

Ook in Nederland zijn er veel groepen amateurs, die hieraan meedoen, soms om heel fanatiek in de contest mee te doen, soms eigenlijk alleen voor de gezelligheid van een weekendje samen kamperen en alles er tussenin.

Een aantal amateurs van de afdeling Eindhoven doet ook al jaren mee; in ieder geval voor de gezelligheid, maar bijvoorbeeld ook om lekker te kunnen experimenteren met antennes, want daarvoor heb je thuis niet altijd de ruimte.

Vast onderdeel van de A13 Velddagen is de gezamenlijke barbeque op zaterdag, waarbij de afdeling zorgt voor de bakken en de kolen en je zelf de rest regelt.