A13 Velddagen

De volgende velddagen zijn op 2 en 3 september, wederom in Boxtel op mini camping Den Oorsprong. Je moet jezelf even rechtstreeks bij de camping aanmelden (https://www.denoorsprong.nl/). Als je bij je aanmelding vermeldt dat het om de velddagen van de afdeling Eindhoven gaat, zoeken ze een plaats bij de rest van ons clubje.

We staan op hetzelfde veld als in juni, alleen in de hoek aan de andere kant (de tipi en de hooischuur zijn verhuurd) en Maria heeft 10 plaatsen gereserveerd. Dus meld je snel aan om verzekerd te zijn van een plaats.

Voor de barbecue is het niet zeker of de afdelingsbakken er zijn. Ad (PE1FTV) heeft vorige keer al gezegd dat hij ze niet langer wil beheren en opslaan, wie wil dat van hem overnemen. Neem dus je eigen bbq mee als je die hebt, ik zal een extra exemplaar meenemen, zodat we in ieder geval wat extra grill capaciteit hebben.

Op de dagen vooraf zijn er al Eindhoven leden (ik wil zelf zoals gebruikelijk op donderdag komen), dus je kunt overleggen over hoe het eruit ziet via de Eindhovense repeater PI3EHV, die we uiteraard bij hebben staan.

Velddagen

De International Amateur Radio Union (IARU) organiseert twee keer per jaar een zogenaamde velddagcontest. Dat is een wereldwijde wedstrijd met als bedoeling zoveel mogelijk verbindingen te maken met andere (velddag)stations. Het bijzondere hierbij is dat een velddagstation geen gebruik mag maken van voeding uit het lichtnet of vast opgestelde antennes. Je moet dus alles ter plaatse regelen met generatoren, accu’s, verplaatsbare masten, enz. en je mag niet eerder dan 48u voor de contest beginnen met bouwen.

In het eerste volle weekeinde van juni is er de CW-versie (alleen verbindingen in morse), in september de SSB-versie (spraakverbindingen in enkelzijband).

Ook in Nederland zijn er veel groepen amateurs, die hieraan meedoen, soms om heel fanatiek in de contest mee te doen, soms eigenlijk alleen voor de gezelligheid van een weekendje samen kamperen en alles er tussenin.

Een aantal amateurs van de afdeling Eindhoven doet ook al jaren mee; in ieder geval voor de gezelligheid, maar bijvoorbeeld ook om lekker te kunnen experimenteren met antennes, want daarvoor heb je thuis niet altijd de ruimte.

Vast onderdeel van de A13 Velddagen is de gezamenlijke barbeque op zaterdag, waarbij de afdeling zorgt voor de bakken en de kolen en je zelf de rest regelt.

Velddagen september 2023

Velddagen juni 2023

Voor de eerste keer stonden we op mini-camping Den Oorsprong omdat de opvolger van Knienseerd nog niet gereed was. Tijdens de zoektocht naar een alternatief kreeg Kees de tip van Hans (PE1ECO) om hier eens te kijken. En dat bleek een prima optie: een groot veld, zodat we er prima terecht konden en een eigenaresse die flexibel is (en aan zendamateurs gewend), dus het was een leuke ervaring, natuurlijk ook door het prachtige weer.

De opkomst was beperkt: 7 kampeerders (camper, caravan, vouwwagen en 2 tenten), op zaterdag aangevuld met wat bezoekers, maar dat deed aan de gezelligheid niets af.